Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

Leuk dat je onze site bezoekt. Geef hier aan welke cookies we mogen plaatsen. De noodzakelijke cookies verzamelen geen persoonsgegevens. De overige cookies helpen ons de site en je bezoekerservaring te verbeteren. Ook helpen ze ons om onze producten beter bij je onder de aandacht te brengen. Ga je voor een optimaal werkende website inclusief alle voordelen? Vink dan alle vakjes aan!

Boerenkoolstamppot met speklapje

Hoofdgerecht
40 minuten bereidingstijd
4 personen
Zelf maken

Nog geen beoordelingen.
Wees de eerste.

Bereidingswijze

1500 gram
Aardappelen
500 gram
Boerenkool gesneden
100 gram
Spekreepjes gerookt
2 teentjes
Knoflook
4
Speklapjes
1
Ui
1 eetlepel
Tomatenketchup
300 ml
Vleesjus
200 ml
Melk
50 gram
Roomboter
1 eetlepel
Natuurazijn
snufje
Zout & peper

Schil de aardappelen en verdeel deze in gelijkmatige stukken. Was ze grondig en plaats ze in een grote pan en zet ze net onder water met een snufje zout.Verdeel de gesneden boerenkool bovenop de aardappelen en plaats de deksel op de pan. Breng het geheel aan de kook. Als het water kookt, zet het vuur lager en kook gaar in 20 minuten.

Bak in de tussentijd de gerookte spekreepjes uit in een bakpan zonder olie of boter. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Als de spekjes knapperig zijn, voeg dan de knoflook toe en haal de pan direct van het vuur.

Bak in een grote bakpan de speklappen knapperig. Doe dit zonder extra olie of boter toe te voegen. Snijd ondertussen een uitje. Giet het overtollig vet af en voeg het gesneden uitje toe. Fruit deze kort aan en voeg de tomatenketchup toe.

Verwarm de vleesjus. Laat de vleesjus even pruttelen. Zet het vuur laag en leg de speklappen hierin.  

Verwarm in een pannetje de melk. Als deze bijna kookt, haal je de pan van het vuur en voeg je de boter toe. Giet de aardappelen en de kool af en stamp het geheel met een stamper  tot een mooie stamppot. Voeg de warme melk en de boter toe en meng het goed door elkaar. Voeg 1 eetlepel natuurazijn toe en breng stamppot op smaak met wat zout en gemalen peper.

Voor de opmaak leg de speklap op het bord. Maak een mooie ring van de boerenkoolstamppot, verdeel hierover wat van de gebakken spekjes met de knoflook. Verdeel de jus speels over het bord of maak een klassiek kuiltje voor de jus.

Tip: Om het af te maken kan je gebruik maken van heerlijke tafelzuren als augurk of zilveruitjes.

Ingrediënten

Ingredienten tonen voor personen

  • Aardappel groot<br />2 kilo

    Aardappel groot
    2 kilo

  • Spekreepjes 5 mm gerookt<br />100 gram

    Spekreepjes 5 mm gerookt
    100 gram

  • Speklap zonder zwoerd<br />100 gram

    Speklap zonder zwoerd
    100 gram

  • Ketchup top down<br />400 ml

    Ketchup top down
    400 ml

  • Vleesjus<br />300 ml

    Vleesjus
    300 ml

  • Halfvolle melk<br />0,5 liter

    Halfvolle melk
    0,5 liter

  • Roomboter ongezouten<br />250 gram

    Roomboter ongezouten
    250 gram