Vezels zijn noodzakelijk voor een goede werking van de darmen (in combinatie met voldoende vocht en beweging). Een vezelrijke voeding verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, beroerte, diabetes en darmkanker. Vezels vind je voornamelijk in plantaardige producten en naast groenten en fruit vooral in brood, graanproducten, rijst, pasta’s. Het advies om volop volkoren producten te gebruiken bestond al langer. Nu adviseert de Gezondheidsraad om ten minste 90 gram bruin- of volkorenbrood (ongeveer 2,5 sneetjes) te gebruiken en alle geraffineerde graanproducten te vervangen door volkoren producten.
We hebben een paar voorbeelden van producten die je gemakkelijk kunt vervangen of toevoegen:

- Eet bruin- of volkorenbrood in plaats van witbrood. Varieer met bijvoorbeeld waldkornbrood.
- Eet zilvervliesrijst in plaats van witte rijst.
- Eet volkorenpasta in plaats van gewone pasta.
- Eet aardappelen.
- Bak pannenkoeken met havermoutmeel. Dit maak je makkelijk zelf door havermout fijn te malen.

- Producten als havermout en muesli zijn ook goed. Dit kun je lekker combineren in de yoghurt met wat fruit, rozijnen of krenten.
- Eet meer groenten en fruit en wat minder brood, bijvoorbeeld 2,5 sneetjes brood met een stukje fruit.
- Neem een plakje volkoren ontbijtkoek bij de koffie of thee.
Wil je goed bijhouden of je eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding? Maak dan gebruik van ons handige en overzichtelijke checklist!