Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

Leuk dat je onze site bezoekt. Geef hier aan welke cookies we mogen plaatsen. De noodzakelijke cookies verzamelen geen persoonsgegevens. De overige cookies helpen ons de site en je bezoekerservaring te verbeteren. Ook helpen ze ons om onze producten beter bij je onder de aandacht te brengen. Ga je voor een optimaal werkende website inclusief alle voordelen? Vink dan alle vakjes aan!

Kookhulp

Kookhulp – Eerste hulp bij kookvragen en kookinspiratie

Je wilt lekker en verantwoord koken voor je cliënten. Daarbij wil Lekker Verantwoord je graag helpen! Op deze pagina vind je handige kookhulpjes en overzichten zoals portietabellen en bewaarwijzers die je op weg helpen. We geven informatie die je goed kunt gebruiken als je zelf kookt op je kleinschalige woonvorm. Maar ook als je meer met kant-en-klare producten werkt. Naast praktische kooktips, inspireren wij je met handige kookinformatie zodat je nog meer kunt variëren en nieuwe dingen kunt proberen. Veel kookplezier!


Praktische kookhulp en lijstjes
Handige checklijsten, overzichten en schema’s. Gemakkelijk om uit te printen en te gebruiken tijdens het bestellen of bij het koken.

In deze tabel vind je de standaard portiegroottes voor de warme maaltijd zoals ze gehanteerd worden in de zorg. Zoals voor soepen, salades, vlees, groenten en desserts. De aangegeven hoeveelheid is een gemiddelde, inclusief eventueel snijafval, zodat je als je verse groenten gebruik gemakkelijk kunt zien hoeveel van het onbewerkte product je moet bestellen.

In dit overzicht kun je in één oogopslag zien hoe je de verschillende groentesoorten moet bewaren, bereiden en welke porties je nodig hebt. Per verse groente staat aangegeven of je deze het beste in de koelkast of erbuiten bewaart. Per groente is de bereidingsduur aangegeven en hoeveel je moet gebruiken, inclusief eventueel snijafval, om tot de juiste portiegrootte te komen.

Met kruiden kun je op een gezonde manier gerechten op smaak brengen. Gebruik de kruidenwijzer om te zien welke kruiden je kunt combineren met welke groenten. Je kunt in de kruidenwijzer zien hoe hoog de smaakintensiteit is en op welk moment van de bereiding je ze moet toevoegen voor de beste smaak.


Recepten - Laat je inspireren

De lekkerste maaltijd zet je zelf op tafel. Lekker Verantwoord helpt je een handje. We bedenken de lekkerste recepten, voor een gewone doordeweekse dag of voor een feestelijke gelegenheid. Van zelf koken tot recepten  met kant-en-klare ingrediënten. De recepten zijn afgestemd op de kleinschalige zorg. In de receptenmodule geef je het aantal personen en in Lekker Verantwoord rekent uit hoeveel je nodig hebt. Met één klik op de knop heb je alle benodigde ingrediënten in je winkelmandje. Naar de receptenpagina.







maaltijden verwarmenRegenereerinstructies

Regenereren is een vak. Het opwarmen van maaltijden lijkt gemakkelijk. Toch is deze laatste stap erg belangrijk om tot een lekkere maaltijd te komen. Het op de juiste manier verwarmen van de maaltijden is erg belangrijk om de smaak, kwaliteit en voedingswaarde te behouden. Hoe lang en bij welke temperatuur je de maaltijden het beste kunt verwarmen is afhankelijk van de hoeveelheid producten en gebruikte apparatuur. Hieronder kun je de instructie kiezen voor de gebruikte verpakking en regenereermethode. Je accountmanager adviseert je ook graag over jouw specifieke situatie.

Hetelucht: ovens en regenereerwagens


Combisteamer


Magnetron


Contactwarmte: regenereerwagens en -kasten
Voor het regeneren van de portieverpakkingen bieden wij onze klanten regenereermatjes aan. De matjes zijn bedoeld om het eindresultaat van het product optimaal mee te kunnen presenteren. Het kan op de contactplaat gelegd worden en beschermt de verpakking tegen vastplakken en ‘smelten’. Het matje biedt een goede temperatuur geleiding, is geschikt voor veelvoudig gebruik en kan eenvoudig worden schoongemaakt.



Goede Voeding

Hoe eet je beter? In het Dossier Goede Voeding zetten we de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad op een rij en geven we praktische tips en recepten om een gezonde maaltijd voor je cliënten in de zorg op tafel te zetten. Bekijk het dossier Goede Voeding.








Vers koken voor kleinschalig wonen

Als zorgmedewerker op een kleinschalige woongroep heb je niet altijd evenveel tijd om een maaltijd te bereiden. Kant-en-klare maaltijden zijn dan een goede oplossing. Toch hebben veel zorgorganisaties een groeiende wens om vers te koken. In ons dossier Vers koken vind je acht tips om met vers en gezond koken aan de slag te gaan. Lees verder.








Creatief koken - Tips tegen verspilling

Bij het bereiden van een maaltijd blijven er vaak wat restjes over. Het uiteinde van een courgette, een stukje prei of een paar champignons. Meestal belandt dit in de prullenbak. De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks ongeveer 41 kilo aan vast voedsel weg. Erg zonde, zowel voor de portemonnee als voor het milieu. Want met die restjes kan vaak nog wat lekkers gemaakt worden. Voeg een paar ingrediënten toe en er ontstaat een hele nieuwe maaltijd. Of gebruik het voor een smakelijk tussendoortje. Bekijk onze tips om verspilling te verkomen.


Persoonlijk advies

Wil je persoonlijk advies of een basistraining koken? Een workshop op maat verzorgd op jouw locatie? Neem dan contact op de Klantenservice en informeer naar de mogelijkeden.