Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

Leuk dat je onze site bezoekt. Geef hier aan welke cookies we mogen plaatsen. De noodzakelijke cookies verzamelen geen persoonsgegevens. De overige cookies helpen ons de site en je bezoekerservaring te verbeteren. Ook helpen ze ons om onze producten beter bij je onder de aandacht te brengen. Ga je voor een optimaal werkende website inclusief alle voordelen? Vink dan alle vakjes aan!

HACCP

Binnen je zorginstelling is naast de goede zorg de voedselveiligheid van het eten en drinken zeer belangrijk. Veilig, goed en lekker eten en drinken bepaalt mede de mate van het welzijn van de bewoner. Daarom heeft Lekker Verantwoord een HACCP-instructiekaart gemaakt. Deze kaart laat kort en bondig zien hoe je het beste om kunt gaan met voedingsmiddelen en zodoende de voedselveiligheid kunt waarborgen.

HACCP staat voor Hazard, Analysis, Critical Control Point. Dit is een systeem om de kwaliteit van producten in de levensmiddelenbranche te waarborgen. Een ‘Hazard’ staat voor elk mogelijk gevaar of risico dat in het voedsel aanwezig zou kunnen zijn en een bedreiging zou kunnen vormen voor de gezondheid van de consument. ‘Analysis’ staat voor het analyseren van deze risico’s. Na de analyse is er inzicht verkregen in alle reële gevaren. Door specifieke punten in het behandelingsproces te controleren en te bewaken worden de risico’s op gevaren verkleind. Een bewakingspunt is een ‘Critical Control Point’.

Deze instructiekaart is gebaseerd op Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woongroepen van het Voedingscentrum uit 2016. In deze versie is de definitie van woonvorm verruimd waardoor deze eerder toepasbaar is bij kleinschalige woongroepen. De mate van zelfredzaamheid, zoals het zelf kunnen aankleden is geen harde eis meer. De code gaat om alles wat direct en indirect verband houdt met het huishouden in je woonvorm. De voedselveiligheid begint bij het bestellen van de levensmiddelen, vervolgens het bewaren, bereiden, serveren en tot slot het afruimen en afwassen van het eten. Alle gevaren en risico's met betrekking tot voedselveiligheid zijn door Lekker Verantwoord inzichtelijk gemaakt en direct gekoppeld aan relevante verbeter- en actiepunten.

Bespreek de instructiekaart met regelmaat in je werkoverleg. Je kunt de kaart gemakkelijk uitprinten en zichtbaar ophangen op de afdeling, bijvoorbeeld op de koelkast. Je kunt de instructiekaart ook gratis toevoegen aan je bestelling. Je ontvangt hem dan op posterformaat bij je bestelling. Dan heb je alle aanwijzingen dagelijks bij de hand! En maak gebruik van onze handige registratieformulieren.






Indeling van de koelkast: Wat moet waar?
Hoe lager in de koelkast, hoe kouder het is. Producten die snel bederven en gevoelig zijn voor besmettingen, bewaar je onderin de koelkast. Heb jij je koelkast goed ingericht? Bekijk de Bewaarwijzer met een overzichtelijke tekening van de indeling van de koelkast.













Boodschappen doen
  • Controleer bij elke levering op versheid en de verpakking.
  • Check de houdbaarheidsdatum van de producten.
  • Controleer de temperaturen van de gekoelde en diepgevroren producten bij ontvangst.
  • Leg de gekoelde of bevroren producten hierna direct in de koelkast of vriezer.

Voor de bovenstaande punten heeft Lekker Verantwoord een handig registratieformulier ontwikkeld. Klik hier voor het registratieformulier.



Bewaren van de boodschappen
Koel en droog (buiten de koelkast)
  • Gebruik het FiFo-systeem (First in, First out). De nieuwe producten sla je op achter de oudere producten. Zodat je het eerst gekochte product eerst gebruikt.
  • Sla de producten niet te warm of in de zon op.

Gekoeld bewaren (in de koelkast)
  • Stel de koelkast in op maximaal 7°C, maar bij voorkeur op 4°C.
  • Bewaar de meest bederfelijke producten onderin de koelksat (koudste deel).
  • Zet nooit warme producten in de koelkast, laat eerst afkoelen.
  • Sluit de koelkast zo snel mogelijk.
  • Twijfel je of de producten goed zijn? Gooi ze dan weg.
  • Voorkom kruisbesmetting: sluit of dek producten goed af.
  • Lees op het etiket hoe lang een product na opening houdbaar is. Zet er eventueel de datum van opening op.

In de diepvries
  • Stel de vriezer af op een temperatuur van -18°C, of lager.
  • Voorkom kruisbesmetting: sluit of dek producten goed af.





Hygiënisch werken
  • Houd rauwe levensmiddelen gescheiden van kant-en-klare maaltijden en producten.
  • Reinig werkoppervlakken regelmatig, vooral na bewerking van rauw vlees.
  • Reinig messen, vorken, snijplanken en dergelijke die gebruikt zijn voor rauw voedsel. Gebruik dezelfde hulpmiddelen niet voor verschillende producten of was ze tussendoor af met heet water en afwasmiddel.
  • Ruim afval en gemorst eten direct op.
  • Verschoon vaatdoekjes, hand-en theedoeken dagelijks en was ze op 60°C.
  • Houd huisdieren weg van eten, het aanrecht en de vaat.
  • Weer ongedierte.




Persoonlijke hygiëne
  • Was je handen met wter en vloeibare zeep onder stromend water en droog ze af met een schone handdoek of papier.

Was je handen altijd na:
  • Elk toiletbezoek
  • Het bewerken van rauw vlees, vis, gevogelte en vuile groente.
  • Contact met besmette oppervlakken en materialen.
  • Neus snuiten, niezen en hoesten.
  • Contact met (huis)dieren.
  • Het wisselen van werkzaamheden.
  • Het verzorgen van een cliënt.

Was je handen altijd voor:
  • Het bereiden van eten.
  • Het eten.



Voorbereiden
  • Laat diepvriesproducten onderin de koelkast ontdooien. Haal ze de avond voor consumptie of bereiding uit de vriezer.
  • Was de groente en fruit grondig onder stromend water.
  • Houd koude gerechten zo lang mogelijk gekoeld.







Voedselbereiding
Verhitten
  • Verhit warm eten goed!
  • Verhit vlees, kip, vis en schaal- en schelpdieren tot het binnenin gaar is (tenminste 75°C in de kern).
  • Maak omelet en roerei helemaal gaar. Bij spiegelei en gekookt ei is het aan te bevelen ook de dooier te laten stollen.
  • Houd levensmiddelen heet. Serveer je een gerecht niet direct? Houd het dan goed heet, zodat de damp eraf slaat (tenminste 60°C).
  • Let bij frituren op de temperatuur (tot 175°C) en ververs de frituurolie regelmatig.
  • Verhit de kant-en-klaar maaltijden door en door tot stomend heet. Volg hierbij de gebruiksvoorschriften en bereidingswijze.
  • Let bij gebruik van een magnetron op dat alles goed verhit wordt. Roer het tussendoor om.

Koude gerechten
  • Bereid koude gerechten zo kort mogelijk voor consumptie of zet ze na bereiding in de koelkast.
  • Mensen die ouder zijn dan 65, mensen met een verminderde weerstand, zwangeren en jonge kinderen wordt afgeraden om bepaalde producten onverhit te eten. Rauw vlees, rauwe vleeswaren zoals filet américain, gerookte vis, rauwmelkse kaas en rauw kiemgroenten zijn risicovolle producten.


Voor de bovenstaande punten heeft Lekker Verantwoord een handig registratieformulier ontwikkeld. Klik hier voor het registratieformulier.



Opwarmen, serveren en consumeren
  • Verhit gerechten die je opwarmt snel.
  • Zorg dat ze door en door verhit zijn.
  • Houd dan goed heet, zodat de damp eraf slaat (minimaal 60°C).
  • Zet producten (zoals vleeswaren en melk) na gebruik steeds zo snel mogelijk terug in de koelkast.
  • Verhit aangeleverde kant-en-klaar maaltijden door en door. Volg hierbij de gebruiksvoorschriften en bereidingswijze.




Afruimen, afwassen en schoonmaken
  • Was vaat, werkoppervlakken en snijmiddelen (messen) met heet water en zeep of in de vaatwasmachine. Droog ze daarna.
  • Maak regelmatig schoon en droog.







Copyright 2018 Lekker Verantwoord