Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

Leuk dat je onze site bezoekt. Geef hier aan welke cookies we mogen plaatsen. De noodzakelijke cookies verzamelen geen persoonsgegevens. De overige cookies helpen ons de site en je bezoekerservaring te verbeteren. Ook helpen ze ons om onze producten beter bij je onder de aandacht te brengen. Ga je voor een optimaal werkende website inclusief alle voordelen? Vink dan alle vakjes aan!

Creatief koken

Bij het bereiden van een maaltijd blijven er vaak wat restjes over. Het uiteinde van een courgette, een stukje prei of een paar champignons. Meestal belandt dit in de prullenbak. De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks ongeveer 41 kilo aan vast voedsel weg. Erg zonde, zowel voor de portemonnee als voor het milieu. Want met die restjes kan vaak nog wat lekkers gemaakt worden. Voeg een paar ingrediënten toe en er ontstaat een hele nieuwe maaltijd. Of gebruik het voor een smakelijk tussendoortje. Voor jezelf, collega’s of cliënten.

Groenten zijn samen met zuivel en brood de producten die het meest weggegooid worden. Vooral met groenten zijn er nog allerlei gerechten te maken. Denk bijvoorbeeld aan soep, een omelet of een roerbakgerecht. Hiervoor zijn slechts enkele basisingrediënten nodig die in veel keukens in de (koel)kast staan. Lees hier enkele tips over hoe slim om te gaan met restjes en verspilling van goed eten tegen te gaan.

Slim boodschappen doen en bewaren
Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat je restjes overhoudt. Inventariseer voordat je boodschappen doet wat je nog in huis hebt. Zo voorkom je dat je producten koopt die je al hebt liggen. Ook kun je een recept kiezen waarvoor je nog ingrediënten hebt. Producten die het langste in de koelkast liggen of de kortste houdbaarheidsdatum hebben kun je het beste als eerste gebruiken. Heb je teveel vlees of vis ingekocht? Vries het dan direct in. In onze koelkast bewaarwijzer staat ons advies op een rijtje.

Basisingrediënten
Zorg dat je een aantal basisingrediënten in huis hebt die terugkomen in bijna ieder gerecht. Olijfolie en smaakmakers zoals ui, knoflook, bouillonblokjes, kruiden en specerijen kan je voor veel gerechten gebruiken. Ze hebben een langere houdbaarheidsdatum waardoor je ze gerust op voorraad kunt bewaren. Met deze ingrediënten heb je de basis in huis om heerlijk creatief aan de gang te gaan:

- Zout
- Peper
- Suiker
- Azijn
- (Olijf)Olie
- Groentebouillon
- Bloem        
- Paneermeel
- Mosterd
- Maizena
- Ketjap
- Paprikapoeder
- Kerriepoeder
- Nootmuskaat
- Kaneel
- Kruidnagel
- Laurier
- Italiaanse kruiden
- Uien
- Knoflook
- Boter
- Eieren

Groente omelet
Bijna alle groenten zijn lekker in een omelet. Paprika, champignons, prei, ui, erwten, tomaat: noem het maar op. Snij de groenten fijn, verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak de groenten enkele minuten. Roer vervolgens een paar eieren los, afhankelijk van het aantal personen en de grootte van de koekenpan. Voeg een snufje zout en peper toe en giet dit bij de groenten in de koekenpan. Eventueel kan er nog wat geraspte kaas en fijngesneden ham aan toegevoegd worden. Zet het vuur laag en bak het geheel met een deksel op de pan totdat het goed gestold is.

Maak heerlijke soep
Soep biedt de uitkomst voor restjes. Bijna iedere groente kan in de soep verwerkt worden en zorgen voor extra smaak en vitaminen. Snij eerst een ui fijn en bak dit in een eetlepel olie. Ook kan er nog een teentje knoflook aan toegevoegd worden. Voor een gebonden soep kan de pan van het vuur gehaald worden en kan er vervolgens wat bloem toegevoegd worden. Liever een heldere soep? Laat dan de bloem achterwege. Snij de groente en de restjes fijn en bak dit kort mee. Voeg vervolgens water toe, wat verse kruiden of een bouillonblokje en de soep kan op laag vuur gaan trekken.

Tosti van oud brood
Vers brood blijft het langst houdbaar en smaakvol door het direct in te vriezen. Ligt er brood op de plank dat wat ouder is of bijvoorbeeld wat droog? Gooi dit niet weg. Oud brood kan heel goed gebruikt worden voor bijvoorbeeld wentelteefjes, broodpudding of een heerlijke tosti. Oude broodjes kunnen nog gebruikt worden voor het maken van panini. Beleg de broodjes bijvoorbeeld met wat kaas, kruidenboter en een plakje salami of chorizo. Even tussen het tosti-ijzer of onder de gril en smullen maar.

Roerbakken
In een roerbakgerecht kan ook bijna alles gecombineerd worden. Snij de groenten en het vlees in reepjes. Verhit in een koekenpan of wokpan een eetlepel olie en bak eerst het vlees. Voeg daarna de groente toe. Voeg tot slot een scheutje ketjap of woksaus toe. Lekker met wat rijst erbij of bijvoorbeeld woknoodles.

Restjes bewaren
Teveel klaargemaakt? Geen ramp, kliekjes kunnen nog gerust in de koelkast bewaard worden tot de volgende dag. Koel het eten zo snel mogelijk af, bijvoorbeeld door de pan in koud water te zetten, schep het in een afsluitbaar bakje en zet het in de koelkast. In de vriezer kan het zelfs nog een paar weken bewaard worden. Handig voor als je dag anders verloopt dan je gepland had. Verhit de maaltijd voor gebruik in de magnetron of oven. Verhit hapjes nooit een tweede keer.

Groenten als snack, op een broodje of als salade
Verschillende groenten kunnen goed als gezonde snack gegeten worden. Komkommer, wortel, tomaat of paprika zijn hier uitermate geschikt voor. Dit kun je serveren met een lekkere dip van (Griekse) yoghurt met wat zout, peper en geperste knoflook. Maar ook kun je er een broodje gezond mee maken. Een dubbele boterham met een blaadje sla en plakjes komkommer en tomaat smaakt al heerlijk zonder extra’s! Als je alleen nog wat oud brood hebt kun je er ook hier voor kiezen om het brood eerst even te roosteren.

Fruit smoothies
Een beurse of bruine plek op je fruit kan je er makkelijk afsnijden. De rest van het fruit is dan nog prima te gebruiken. Bijvoorbeeld in een smoothie! Als je van tevoren al weet dat je het fruit niet op gaat krijgen kun je het ook in stukjes snijden en in de vriezer bewaren. Zo’n portie kan je dan ook weer mooi gebruiken om een lekker frisse smoothie van te maken. Een scheutje melk erbij, eventueel wat sinaasappelsap en klaar!

Creatief koken met Lekker Verantwoord
Op Lekker Verantwoord, de online zorgsuper voor kleinschalig wonen van Holland Food Service, staan meer dan 175 recepten. Heb je een ingrediënt over en weet je niet wat je er mee kunt? In Lekker Verantwoord kun je de zoekfunctie gebruiken om een bijpassend recept te vinden. Type het ingrediënt in en gebruik het menu aan de linkerzijde om te filteren op recepten. Je krijgt dan een overzicht van de recepten waar het ingrediënt in gebruikt kan worden. Vervolgens kun je eenvoudig de ingrediënten die je nog nodig hebt toevoegen aan je winkelwagen.