Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies

Leuk dat je onze site bezoekt. Geef hier aan welke cookies we mogen plaatsen. De noodzakelijke cookies verzamelen geen persoonsgegevens. De overige cookies helpen ons de site en je bezoekerservaring te verbeteren. Ook helpen ze ons om onze producten beter bij je onder de aandacht te brengen. Ga je voor een optimaal werkende website inclusief alle voordelen? Vink dan alle vakjes aan!

Aandacht voor beter eten

Een gelukkig nieuw jaar starten we met aandacht voor beter eten. Want door beter te eten, kom je beter in je vel te zitten. Door kleine stappen te zetten, kun je bijvoorbeeld extra aandacht besteden aan de hoeveelheid eiwitten die je binnen krijgt. Die leveren onder andere aminozuren. Of laten we samen eens kijken naar de hoeveelheid vocht die je op een dag binnen krijgt. We helpen je in januari op weg en brengen iedere week een ander onderwerp onder de aandacht wat te maken heeft met beter eten. In dit stuk besteden we aandacht aan eiwitten, een belangrijke bouwstof voor het lichaam.*

Eiwitbehoefte
Eiwitten zijn belangrijk voor het onderhoud en herstel van het lichaam. De gemiddelde Nederlander krijgt voldoende eiwitten binnen en hoeft hier niet extra op te letten. De eiwitbehoefte is afhankelijk van meerdere factoren zoals leeftijd, gewicht maar ook levensstijl. Zo is bijvoorbeeld bij sporters en vegetariërs de eiwitbehoefte hoger. Ook bij sommige aandoeningen of ziekten heeft je lichaam meer eiwitten nodig om te herstellen.

Ouderen
Een andere doelgroep die een verhoogd risico heeft om tekort eiwitten binnen te krijgen zijn ouderen. Ouderen bewegen vaak minder en de stofwisseling gaat trager. Daardoor neemt de eetlust af en ook de energiebehoefte wordt minder. De eiwitbehoefte blijft echter hetzelfde en in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij ondervoeding, is die zelfs hoger. Bij een tekort aan eiwitten wordt spierweefsel afgebroken met een verminderde mobiliteit als gevolgd. Aandacht voor voldoende eiwitten is voor deze doelgroep dus belangrijk.

Productkeuzes
Eiwitten zitten met name in zuivel, vlees, vis, peulvruchten en noten. Als je de eiwitinname wilt verhogen kunnen eiwitverrijkte producten een oplossing bieden. Maar ook met kleine aanpassingen van het voedingspatroon kan de eiwitinname verhoogd worden. Hieronder vind je enkele voorbeelden van producten die je kan vervangen. De waarden zijn weergeven per 100 gram.

Magere yoghurt
4,6 gram eiwitten
39 kcal

Chips
6,1 gram eiwitten
531 kcal

Jam
0,7 gram eiwitten
124 kcal

Sinaasappelsap        
0,7 gram eiwitten
42 kcal

Kropsla
1,3 gram eiwitten
11 kcal
















Magere kwark
9,2 gram eiwitten
65 kcal

Cashewnoten
18,5 gram eiwitten
591 kcal

Kipfilet
18,0 gram eiwitten
125 kcal

Halfvolle melk
3,6 gram eiwitten
48 kcal

Tuinbonen
6,4 gram eiwitten
79 kcal        

*Dit artikel bevat algemene informatie. Raadpleeg bij een dieet altijd een dietist.